Aktualitete

Përvjetori i fitores në Çanakale

701views

Turqia dhe vende të shumta myslimane festojnë 18 marsin, ditën e fitores së ushtrisë osmane kundër trupave aleate në Galipol, ose në Çanakale në vitin 1915. Kjo betejë ishte e rëndësishme, pasi trupat britanikë, francezë, Zelanda e Re dhe ato australiane u përpoqën ta pushtonin Konstantinopojën, kryeqytetin e atëhershëm të Perandorisë Osmane dhe Hilafetit.

Beteja filloi më 19 shkurt 1915. Që nga ajo datë deri më 18 mars, forcat e Atlantës arritën përmes zonës së Ertogrulit dhe Sedulbahirit, dhe rruga drejt Bosforit ishte përpara tyre. Atë mëngjes, flotat e armikut hynë në ngushticën e Galipolit dhe askush nuk e dinte përfundimin e asaj dite. Anijet më të mëdha dhe më moderne të Mbretëreshës Elizabeta, Agamemnonit, Lordit Nelson, hynë në ngushticën e Galipolit. Pas kësaj, arritën edhe dy flota të tjera.

Atë ditë, ushtarët osmanë arritën të ndalonin ofensivën dhe të zhytnin flotën Atlantës. Edhe pse dita përfundoi me fitore, trupat aleate po përpiqeshin të zinin Dardanelet deri më 9 janar 1916, por pa sukses.

Zyra e Gjeneralshtabit turk për studime strategjike njoftoi se në betejë kanë rënë 253 mijë shehidë dhe të plagosur.

[Breziiri]