Trashëgimi

Lulëzimi indian

871views

Akbari në mënyrë të veçantë insistonte në përkthimin e shkrimeve të shenjta indiane Veda dhe Upanishada dhe vetë studioi përmbajtjen e tyre.

U përkthyen tekste nga lëmi i matematikës, astronomisë dhe mjekësisë. Duke iu falënderuar këtyre përkthimeve, në shekujt në vazhdim njohja e kulturës indiane dhe arritjet shkencore arritën edhe në tokën evropiane.

Akbar ishte i dashuruar në kulturën dhe arkitekturën dhe gjatë jetës së tij ndërtoi objekte të shumta shoqërore. Një nga shembujt më të bukur të arkitekturës është xhamia Akbar ku është edhe i varrosur.

(Breziiri)