Kuriozitete

Hambarët për ujë

519views

Emërtimi persisht i “Ab Anbar” nënkupton sistemin e cisternave nëntokësore që në të kaluarën kanë shërbyer për të furnizuar me ujë qytetet iraniane.

Secila cisternë përbëhet nga pjesa nëntokësore në thellësi prej 20 metrave, ndërsa aty gjendet ujë. Mbi sipërfaqen e tokës ka kupola të cilat e mbrojnë ujin nga ngrohja, avullimi dhe ndotja.

Vrimat e hapura te vendosura në kupolë kanë fuksion të sistemit ftohës që e mban temperaturën e ujit në nivel të përshtatshëm. Këto hanbare në zonat e shkretëtirës kanë qenë shumë të rëndësishme.

Me instalimin e tubacioneve moderne këto “Ab Anbar” kanë humbur vlerën e tyre dhe sot paraqesin atraksione turistike./breziiri/