IbadatPyetje / Përgjigje

Gjendja e xhunubit para sabahut! Ç’të bëjë?

609views

Es-selamu alejkum!

Tashmë një kohë më ndodh të zgjohem xhunub (i papastër fetarisht), kurse nuk mund të marrë gusëll sepse uji është i ftohtë por edhe të pastrohem më vjen turp nga nëna t’i them përse pastrohem. Ç’të bëj, të marr tejemum apo ta fal sabahun më vonë?

Përgjigjja:

Ve alejkumus-selam ve rahmetull-llahi ve berekatuhu

Nëse je gjetur në një situate të tillë do të jesh i obliguar të pastrohesh posa të bëhet mundësia. Nëse ka të bëjë me periudhën dimërore dhe të ftohtin e madh do të presësh që të ngrohet uji dhe pastaj do ta falë sabahun, qoftë edhe nëse ka lindur dielli. Nëse ka të bëjë me periudhën kohore verore dhe nuk ke frikë nga sëmundja, jeni të obliguar të pastroheni me ujë të ftohtë.

Nuk ka kurrfarë arsyeshmërie sheriatike e marrjes së tejemumit në këtë situate.

U përgjigj:
Shejh Es’ad Sagirxhi El-Hanefi

(Breziiri)