Kuriozitete

700 vjet para da Vincit

653views

Shpesh konsiderohet se planet e para për fluturimin e njeriut si dhe skicat e para të makinës fluturake i ka bërë Roger Bacon në shekullin e 13,para se   Leonardo da Vinci 200 vjet më vonë këto plane t’i zhvillojë dhe  përmirësojë dhe kështu të bëj pajisjen e parë fluturuese.

Megjithatë, Bacon u ndihmua nga  dorëshkrime të dijetarëve muslimanë dhe mes tyre gjeti planet e ibn Firnasit për makinën fluturuese. Ibn Firnas, njëri nga shkencëtarët më të rëndësishëm të periudhës së artë të civilizimit islam që jetoi në shekullin e 9 në Spanjën muslimane.

Ekzistojnë  gjurmë të shkruara  se ibn Firnas ka parë një aventurier musliman se si me ndihmën pajisjes fluturuese që kishte bërë ai nga një konstruksion i lashte,  se si fluturon nga minarja e xhamisë së madhe e  Kordobës. Fluturimi nuk ishte plotësisht i suksesshëm, mirëpo u ul në tokë pa pasoja sepse fletët e bëra i ngadalësuan rënien.

Burimi: Preporod.com

(Breziir)